Categoria B, B extins si BE

Pentru a explica diferentele dintre categoriile B, B extins si BE este necesar sa lamurim termenii folositi.

Masa proprie reprezinta greutatea vehiculului (remorcii) fara incarcatura

Masa maxima autorizata este masa proprie plus incarcatura (persoane, bagaje, marfa,etc)

Masa maxima remorcabila este greutatea maxima ce poate fi tractata (remorca si incarcatura).

Masa maxima a ansamblului de vehicule este suma masei maxim autorizate a vehicului tragator plus masa maxim autorizata a remorcii.

– Categoria B permite posesorului de permis sa conduca un autoturism cu masa maxima autorizata de pana in 3500 de kg si sa nu aiba mai mult de 8 locuri fara al soferului. Cu aceasta categorie, legea permite sa atasati vehiculului o remorca usoara. Remorca usoara este definita ca remorca care are masa maxima autorizata de pana la 750 kg. Masa maxima autorizata este data de constructor si reprezinta masa proprie plus masa incarcaturii maxime.

– Categoria B extins va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca cu masa maxima autorizata mai mare de 750 kg, dar ansamblul sa nu depaseaca 4250 kg. Adica masa maxima autorizata a vehiculului plus masa maxima autorizata a remorcii sa fie mai mica de 4250 kg.

– Categoria BE va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca. Masa maxima autorizata a ansamblului poate depasi 4250 kg.

Pentru categoria B extins aveti nevoie la inscriere, doar de CI si permis auto categoria B. Scolarizare consta in ore de pregatire practica dupa care vi se elibereaza o adeverinta, in baza careia serviciul permise va va trece codul 96 pe permis.

Pentru categoria BE, la inscriere aveti nevoie de CI, permis auto categoria B, cazier judiciar, analize medicale si test psihologic. Scoala consta in ore de teorie si ore de practica. La finalizarea scolii veti sustine un examen teoretic si practic cu serviciul permise.